Karanténa jako příležitost k vzdělávání poslechem a jedna velká novinka

Čauky všem!

Karanténa už je dlouhá a věřím, že mnohým z vás to leze na mozek, nebojte se, nejste sami, jsme v tom spolu. I v takhle tíživé situaci, ale můžeme dělat věci prospěšné, ať už je to pomoc druhým či pomoc sama sobě. A právě o tom druhém bodu to dneska bude. (A na konci mám pro vás jedno překvapení/velkou novinku, tak určitě čtěte dál!)

Sama jsem si řekla, že se totiž chci začít víc osobnostně rozvíjet, a tak jsem začala vyhledávat podcasty založené na faktech, které mě díky nim mohou posouvat dál. No a o pár takových epizod bych se s vámi chtěla podělit. Nemůžu říct, že bych doporučovala podcasty jako takové, na to jsem z nich neslyšela dost, ale tyhle konkrétní epizody doporučuju na 100%.

Vinohradská 12 – Všechna moc premiérovi?

Tenhle zpravodajský podcast Českého rozhlasu je velmi oblíbený a není divu, proč tomu tak je. Rozebírá totiž pěkně věcně aktuální témata ve společnosti i ve světě. Konkrétně tahle epizoda krásně podrobně a na základě doložených faktů a skutečností rozebírá téma, o kterém se doma v poslední době celkem často bavíme. A to hlavně v souvislosti s tím, jestli se letos půjde ještě do školy či se nouzový stav a v postatě neomezená moc tam nahoře zalíbily natolik, že se tu jen tak nic povolovat nebude. Takže jestli vás o rozdělení moci v současné a nadcházející době zajímá taky víc, určitě si tu necelou půlhodinku na poslech tohoto dílu najděte.

EKOmaniaci: Bára Tlustá

Druhá epizoda tohoto článku je ve formě rozhovoru, a to s velmi produktivní ženou. Jedná se o slečnu, která se nějakou dobu živila jen raw (syrovou) stravou, založila i stejně zaměřenou cukrárnu v Brně, napsala knihu o životě s minimem odpadu a ochod s obdobným zaměřením nyní vede opět v Brně. Pokud vás tedy jakékoliv z těchto témat zajímá, neváhejte si pustit i tento o něco delší podcast se spoustou zajímavých ekologicky zaměřených informací, i když tedy upřímně autorka mi úplně sympatická nebyla, nicméně host to zachránil na jedničku.

Okolo češtiny

Tady jsou díly zase naopak velmi kraťoučké. Mají jen okolo pěti minut, a tak nebudu doporučovat jen jeden konkrétní, ale tak trochu pro pobavení, ale i poučení vám můžu poradit poslech alespoň posledních pár epizod. Autor si vždy vybere jedno konkrétní heslo z češtiny, a to se snaží objasnit tak, aby bylo srozumitelné všem generaím. Mnohdy takových hesel a slov v návaznosti na to jedno z názvu v jenom díle vytáhne více a posuďte sami, že je co poslouchat. Odkaz dávám na svůj oblíbený díl o „houskách“.

Pohybové podcasty: Pohybové stereotypy – v kanclu

O tom, že by se mělo sedět vzpřímeně jsme nejn v dětství slyšeli určitě všichni mnohokrát. Ale i správní odborníci musí pochopit, že je to prostě po několika hodinách ať už v kanceláři nebo home officu nemožné. A přesně tak je tomu v tomto podcastu. Jak si proto ke správnému sezení uzpůsobit celé své pracovní místo, aby vše nezáleželo jen na našem posezu, se dozvíte po poslechu následujícího dílu, ve kterém se možná stejně jako já dozvíte, že spousta vašich původních doměnek nebyla vůbec pravdivá. 

Deep talks: Tomáš Šebek

A jako moje poslední dnešní doporučení je jedno trochu netradiční vyjádření k aktuální situaci od doktora Tomáše Šebka. Opět je to podcast formou rozhovoru, ve kterém Lékař bez hranic se svým nadhledem z misí myslí nejen na lidi nakažené a ohrožené přímo koronavirem, ale také na lidi s chronickými onemocněními, kterým současná situace velmi ztěžuje běžný život. Takže pokud vás zajímá nový projekt Virtuální čekárna či cokoliv z výše zmíněného, zapněte si i toto padesátiminutové audio.

 

A na závěr ještě jedno překvapení (i když pokud mě sledujete na instagramu, tak už to dávno víte) a veliká novinka! I

já mám kromě podcastu Ještě jednu, prosím! (odkaz vám taky hodím pod článek) ještě jeden svůj vlastní podcast. Jmenuje se stejně jako tenhle blog, tedy „U nás v Čechách“ a já budu moc ráda, když si ho poslechnete. V každé epizodě máte tip na oblast, kam vyrazit na dovolenou či jen jednodenní výlet a minimálně 2 tipy na to, co v okolí navštívit. Pokud si poslechnete jakýkoliv z dvacetiminutových dílů, dejte mi, prosím, vědět, jak se vám koncept líbí, kam vás mám vzít třeba příště a co do dalších epizod vylepšit.

Vím, že je pořád co zlepšovat, ale i na ty tři epizody co jsou už venku jsem opravdu hrdá, tak třeba se zalíbí i právě vám!

 

Děkuju moc všem za poslechy a přeju vám, ať vám dny v karanténě utíkají co nejrychleji…

Čím si zpestřujete dny doma vy? A máte taky nějaké oblíbené podcasty/epizody?

Těším se i na vaše tipy a pokud budou hezké ohlasy na tenhle článek, můžete se těšit, že ještě nějaký podobný určitě vydám, inspirace není nikdy dost, že jo 😀

 

P.S.  A ještě odkaz na ten podcast, kde brzy taky vyjde nový karanténní díl…


2 komentáře: „Karanténa jako příležitost k vzdělávání poslechem a jedna velká novinka

  1. Podcasty jsou skvělá forma rozvoje 🙂 Vinohradská si už chci hrozně moc dlouho pustit, ale nějak se k tomu nemůžu dostat. Z vypsaných pak poslouchám jenom Deep Talks, které jsou úžasné 🙂 Držím moc palce s tvým podcastem, až budu mít chvíli, určitě si ho poslechnu! 🙂

    To se mi líbí

Napsat komentář