Meruňky na slano alá India

Čauky všem!

Včera v instastories jsem se vás ptala (takže, jestli nás tam ještě nesledujete, tak byste měli, pokud chcete být víc v obraze a sem tam i rozhodovat, co si přečtete… @unasvcechach), jestli chcete radši sezónní recept, nebo tip na výlet, a upřímně řečeno jste mě docela překvapili a vybrali si recept. No a protože vás přece teda nenechám o hladu, tak jdeme na něj.

A aby to byl opravdu sezónní recept, jak jsem slíbila, zakomponovala jsem do něj meruňky, těch totiž teď je a řekla bych, že i ještě chvíli bude, spousta. A když jsem včera hledala nějaký recept s nimi na slano, nacházelo mi to samé chutney nebo masité recepty, a tak jsem si řekla, že to teda zkusím nějak zkombinovat sama. Inspiraci jsem si vzala z kari rýže a jak jsem to nakonec celé dokompletovala se dozvíte už za chvíli.

Ale ještě něco málo k těm meruňkám, mají vysoký podíl karotenu a to konkrétně prekurzoru vitamínu A, který ovlivňuje imunitu, obsahují také vitamín C, niacin, který slouží nervům a proti napětí, kyselinu listovou, která zase přispívá ke správné krvetvorbě a ještě díky vysokému obsahu mědi jsou tak meruňky výborné i pro chudokrevné lidi a ještě na závěr doplním obsah vitamínu B5, jež podporuje vitalitu, odbourávání tuků a zdraví vlasů.* Ale to už asi k tomuto zázračnému ovoci stačí a jdeme na slibovaný recept.

Budete potřebovat (na 3 porce):

  • Asi 7 meruněk
  • Kousek cukety
  • Kousek pórku
  • Asi 4 malé mrkve
  • 2 hrsti pražených a solených buráků
  • 2 pytlíky rýže
  • Kari koření
  • Sůl
  • Podle chuti 1/2 bujón, Chilli koření

Jak na to?

Nejprve si dejte vařit rýži, kterou ale vařte o pár minut míň, než je psáno na obalu. Budeme ji pak totiž ještě dodělávat na pánvi s ostatními surovinami.

Na pánev si nakrájíme nadrobno mrkev, cuketu i pórek a nebojte se ani té tmavší části, ta je taky moc chutná. Meruňky nakrájejte na osminy a vše udělejte na troše oleje, meruňky o trochu kratší dobu než zeleninu a jakmile se vám bude zdát, že se vám to připaluje, podlijte to troškou vody a na závěr přisypte i oříšky.

A nyní přijde čas na ochucováníosolíme, zasypeme kari, pokud se vám to bude zdát málo výrazné chuťově, přidejte bujón či trochu vývaru, ale ten doporučuju přidat rovnou místo vody o pár řádků výše, a pokud chcete více pikantní směs, přisypte i chilli, pokud se vám to však bude zdát málo výrazné pouze barevně, počkejte, až přidáte rýži, ta totiž teprve chytne tu správnou barvu.

Jak už jsem tedy naznačila, na závěr smícháme karisměs s rýží a můžeme podávat. Pokud se vám to bude zdát málo meruňkové, klidně na závěr přikrájejte ještě pár čerstvých.

A mně už nezbývá než vám jen popřát dobrou chuť a meruňkám zdar!

Oslovil vás recept? Vyzkoušíte meruňky na slano, nebo radši zůstanete u těch sladkých variant?

Krásný, nejen meruňkový, týden ♥

 

*Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/merunky.htm#ixzz5vepOYaMn


4 komentáře: „Meruňky na slano alá India

Napsat komentář