Adventní kalendář · Other

12. DEN: Voňavá hvězdička

Krásný den!

Adventní kalendář se nám nachýlil do půlky, chápete to někdo? Já teda moc ne, ale víc už mi jde na rozum, o čem bude dnešní článek. Dáme si takovou hádanku a komu to nedošlo z názvu, teď už určitě pochopí…

Zavřete oči, nastražte nos, představte si nějakou kořalku, perník či některé bonbony a cítíte to? Ta vůně malého plodenství badyáníku pravého je nezaměnitelná a provede nás celým tímto okýnkem ♥

Ačkoliv nemá badyán tolik léčivých účinků jako předchozí anýz (odkaz tady), říká se mu někdy také „čínský anýz“, neboť z Číny pochází a anýz svou vůní trochu připomíná. Představuje také jedno z velmi starých koření, neboť nejenom, že byl už před třemi tisíci lety znám, ale dokonce se jako koření či lék už využíval!

Tak se pojďme na jeho účinky podívat i my. Začneme tím léčivým a skončíme u dobrot z kuchyně…

Stejně jako anýz vám skvěle po žvýkání (chutná trochu po lékořici) provoní váš dech, pomůže při přidání do průduškových čajů a děti si prý tento krásně voňavý čaj tak oblíbí, že ačkoliv ho před tím neměly vůbec rády, začnou si o něj říkat samy. Nazývají ho pak „pendrekovým čajem“, tak to určitě nezapomeňte vyzkoušet i pokud vám je už víc než abyste se mohli označovat za děti 😉

Badyán se přidává i do některých léků proti prasečím, ptačím a dalším chřipkám, tak ho příště můžete při vyhlášené epidemii vyzkoušet a třeba vám tak pomůže se ochránit i bez chemie 🙂

No a teď už jdeme do té slibované kuchyně, kde vám badyán jako koření poslouží nejen při přípravě povidel. Sem stačí dát i jen špetku a výslednému pokrmu dodáte příjemně nasládlou chuť tohoto zázraku 🙂

A pro ty odvážnější tu mám i jeden recept přímo ze země původu, z Číny – „Vejce pěti vůní“: Natvrdo uvařená vajíčka necháme chvíli vychladnout, poté jim jemně rozrušíme skořápku poválením a naklepáním. Takto připravená vajíčka vložíme do láku z čajových lístků, sójové omáčky, vody a koření, kam mimo jiné patří právě i badyán. V této tekutině vajíčka povaříme ještě asi půl hodiny. Necháme vychladnout, vyndáme z láku, oloupeme a mramorová voňavá vajíčka podáváme politá kvalitním olejem na salátu.

Tak dobrou chuť, hodně zdraví a krásnou druhou půlku adventu!

Který z dnešních tipů vás zaujal nejvíc?

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s