Jakou hudbou si zpříjemnit adventní čas?

Ahoj všichni, jak si zatím užíváte advent? Inspiroval vás první článek z našeho adventního kalendáře a už máte něco napečeného? Dneska pro vás mám další tipy na to, jak si advent užít i v této zvláštní smutné době, a zaměřím se obecně na hudbu.

Takovou vánoční klasikou u nás v Čechách jsou určitě koledy. Je jich spoustu a zná je skoro každý, protože to je prostě taková povinnost. Výhodou koled není jen to, že je zná každý, a tak si je můžete zpívat vlastně s kýmkoliv, ale také to, že mají většinou jednoduché noty, takže si jejich melodii můžete jednoduše zahrát na hudební nástroj sami. Já osobně třeba koledy úplně miluju a když jsem ještě chodila na hodiny klavíru, tak jsem se vždycky těšila na to, až zase přijde ten čas, kdy je budu moct začít hrát.

Další klasika jsou takové ty známé vánoční písničky, které zná asi taky skoro každý. Já měla takové období, kdy mě písničky typu „All I want for Christmas is you“ a „Last Christmas“ začínaly trochu štvát, jak byly všude. A to jsem fakt veliký milovník Vánoc. No ale jinak bych jela vánoční písničky nejradši už od září, to zas jo.

Řekla jsem si, že bych se s vámi o ty moje nejoblíbenější mohla podělit. Třeba nějakou neznáte a zalíbí se vám.

  1. album Everyday is Christmas – tohle album je od Sii a je naprosto dokonalé, ujíždím na něm každé Vánoce a můžu ho poslouchat pořád dokola (poslouchám ho i teď při psaní tohoto článku :-)) a moje nejoblíbenější písnička z tohohle alba je „Candy cane lane“ ,i když bylo težké vybrat jen jednu
  2. Vánoce na míru – tahle pisnička, kterou nazpívala Ewa Farna, je taky moje srdcovka, mám totiž obecně ráda české písničky a tím, že vánočních jich moc není, tak je poslouchám stále dokola
  3. Půlnoční – další česká písnička (tentokrát od Václava Neckáře), kterou mám moc ráda, a ještě radši ji mám v podání Mad baker music, kteří ji nazpívali v roce 2017
  4. Stačí věřit – loňská písnička od Marka Ztraceného, která má mimo jiné i krásný videoklip
  5. Jingle bells/Rolničky – zase jedna klasika, která je povedená jak v anglické, tak v české verzi
  6. Vánoční – tahle písnička od skupiny Kryštof a Karla Gotta sice vyšla až letos, takže ji nemám zas tak naposlouchanou, ale rozhodně stojí za poslechnutí
  7. Vánoce, Vánoce přicházejí – písnička, kterou doma posloucháme od mého dětství a ten text je prostě boží
  8. Sedm týdnů – písnička od Jablkoně, která je vlastně hrozně jednoduchá, ale já si ji zpívám moc ráda

Tohle je pár mých tipů, ale samozřejmě je krásných vánočních písní daleko víc, takže jestli máte vy nějakou oblíbenou, tak se o ni určitě podělte do komentářů.

No a mým posledním tipem, co se hudby týče, jsou dlouhá videa s klasickou vánoční hudbou. Stačí do vyhledávání zadat „Classic Christmas Music“ nebo „Classical Christmas“ a ono vám to nějaký playlist najde. Nejlepší na této hudbě je, že si ji můžete pustit jen tak do pozadí, nijak vás to neruší a můžete při tom dělat úplně cokoli. A hlavní samozřejmě je, že si tím krásně navodíte vánoční atmosféru kdekoli chcete.

Tak to jsou mé tipy, jakou hudbu si o adventu pustit, a pokud i vy máte nějaké své, tak se o ně se mnou určitě nezapomeňte podělit v komentářích. A pokud jste ještě nečetli články z minulého týdne, tak si je určitě přečtěte, pár jich už vyšlo ;-).

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je marc5a5a-e1486751091801.jpg.

Napsat komentář