Krásný den, jak už Míša psala, tak ve čtvrtek je pro vás tajná rubrika. A v dnešním článku vám ukážu recept na hnětýnky. Jsou to malé sušenky, které ale chutnají i vypadají jako cukroví.
Budeme potřebovat: 250 g másla, 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 1 balíček moučkového cukru, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 2 žloutky, 4 kapky mandlového aroma (ale já je tam neměla)
Nejprve si nakrájíme máslo, zpracujeme ho s prosátou moukou, oběma cukry, pudinkovým práškem, žloutky a mandlovým aroma.
Poté těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladu hodinu odležet.
Po hodině těsto vyndáme z lednice a rozválíme na 5 mm tlustý plát. Z něj pak vykrájíme libovolné tvary.
Sušenky vyskládáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 10 minut. Při pečení sušenky bedlivě hlídejte, protože hnědou hodně rychle.
Po upečení necháme hnětýnky chvíli vychladnout na plechu a pak je sundáme a necháme vychladnout úplně.
A teď přichází ta nejhorší část a to je čekání. Musí se totiž nechat týden rozležet v plechové dóze.
A to je vše. Tak co, zkusíte je? Jsou moc dobré. A můžete si udělat i spoustu obměn. Například posypat cukrem, oříšky, kokosem atd.
Tak u dalšího článku zase zanedlouho
Tento recept jsem získala z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové.
1 komentář: „6. DEN: Recept na hnětýnky“