Čauky všem!
Po menší pauze se vracím s pravidelnou rubrikou o potravinovém odpadu, kterou si samozřejmě nemůžeme nechat ujít, a tak po dvou týdnech opět usedám k počítači a budu vám psát v těchto horkých dnech docela tématický článek, řekla bych. Věnovat se totiž budeme tomu, jak správně usušit potraviny, aby nám déle vydržely a my je nemuseli vyhazovat.
První důležitou otázkou je, proč potraviny sušit? Po dehydrataci totiž neztrácejí svou chuť, jsou i nadále výživné, ale naopak jsou lehké (ideál na cesty, abyste neměli moc těžký batoh) a jejich příprava, jak už jsem psala, i přeprava a i zpracování jsou velmi jednoduché, tak se do toho pojďme pustit…
Rozhodujícími faktory jsou nízká teplota (tím se myslí třeba 20-60°C, tedy ne přehřívání jako třeba při pečení 100-200°C), ale také nízká vlhkost vzduchu a jeho proudění, které je naopak lepší ve větší míře 😉
Vše připraveno? Pak se tedy můžeme pustit do práce, jen je třeba si ještě uvědomit, že odstraňování vody je časově náročnější, ale zase ve výsledku jsou potraviny uchráněny před růstem plísní, kvasinek a bakterií, což se vyplatí 😉
Pro dokonalý efekt toho procesu je pak potřeba potraviny uchovávat v chladu, temnu a v nádobě, která je uchrání před opětovným zvlhnutím či napadením hmyzem.
A jdeme na samotné sušení…
Pokud chcete dodržet všechny tři podmínky (nízkou vlhkost vzduchu-aby se měla vlhkost z jídla kam odpařovat, přiměřenou teplotu-ta pomůže odpařování a proudění vzduchu-to ho ještě urychlí) máte na výběr z pěti metod:
1) Sušičky
Tohle vás asi nepřekvapí, jsou k tomu přímo vyvinuty, a tak jsou i jednou z nejlepších variant. I proto je z nich usušené jídlo nejkvalitnější. Pomáhají tomu totiž speciální součástky, jako jsou průduchy, větrák či elektrická součást na výrobu tepla. Potraviny se v nich dehydratují rovnoměrně, což představuje hlavní důvod té vysoké zachované kvality.
2) Trouba
Tu má doma snad každý z nás a využít se dá samozřejmě taky, jen je sušení v ní asi dvakrát až třikrát pomalejší než v sušičce. Pokud totiž není horkovzdušná, neproudí v ní vzduch. Tomu můžete trošku pomoci pootevřením dvířek a případně i sem přistavěným větrákem. Trouba pak spotřebovává ale kvůli tomu o mnoho více energie než sušička, i když sušit byste měli na teplotu pouze okolo 60°C.
3) Slunce
Na něm se v posledních dnech sušíme asi všichni, tak proč nepřibrat i potraviny, že jo? 😀 Je potřeba je rozmístit na přímé sluníčko, ale pozor pouze pokud je vlhkost vzduchu nižší než 20%, jinak to nebude pořádně fungovat 🙂
4) Vzduch
Oproti sušení na slunci je tu změna, že celý proces probíhá uvnitř, nejlépe na nějaké větrající půdě, větraném pokoji či stinné verandě. Zde se nejčastěji suší bylinky, houby a feferonky a to buďto rozmístěné na nějaké ploše a nebo zavěšené ve svazečcích na trámech. Ty rozmístěné horizontálně můžete přikrýt papírovými sáčky, abyste je ochránili před vnějšími vlivy 🙂
5) Mikrovlnná trouba
Toto sušení je sice nejrychlejší, ale také nejméně kvalitní a hlavně pouze pro malé množství hl. bylinek a listové zeleniny. Pro ostatní typy potravin není vhodné vůbec. Takto usušené potraviny pak totiž chutnají spíš než jako usušené jako rozvařené a to asi úplně nechceme. Ale kdybyste to přece jen využili, pamatujte, že se najednou může sušit pouze 4 až 5 snítek či lístků a to mezi dvěma papírovými utěrkami. Důležitý je také čas, mezi dvěma až třemi minutami by mělo být hotovo, pokud se vám ale výsledek po vychladnutí bude zdát stále s vodou, dosušujte to pak pouze ve 30 vteřinových intervalech, dokud nebudete mít bylinky zcela dehydratované.
A to by bylo vše, zas taková věda to není a teď je toho venku opravdu hodně, tak neváhejte a jděte sušit! Držím palce a nezapomeňte se mi svými výsledky pochlubit třeba na instagramu (tripsandweekendactivities).
Co sušíte nejčastěji vy? A jakým způsobem?
Zdroje:
Týýyjo, to by mě nikdy nenapadlo, že je možné usušit potraviny i v mikrovlnce :O díky! 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Jsem ráda, že jsem přinesla nové informace 😊
To se mi líbíTo se mi líbí