Čauky všem!
Další měsíc utekl jako voda a já pro vás přináším zase pár rad a tipů, jak bojovat proti vyhazování potravin, věřím, že už je máte všechny správně uskladněné (1. díl – tady, 2. díl – tady) a dneska vám prozradím, jak si připravit takové šlupky, aby se nemusely vyhazovat a doufám, že nám všem bude chutnat, tak jdeme na to…
1. CHIPSY
a) bramborové
- Říkáte si tradiční chipsy? Omyl! Ty naše budou pouze ze šlupek, budete je muset oloupat z 5 brambor, pořádně umýt a usušit, připravit si k tomu 2 hrnky oleje, sůl, čerstvě namletý pepř, 4 PL másla, 2 utřené stroužky česneku a 2 PL nasekané čerstvé petrželky. V hrnci s olejem ohřátým zhruba na 175°C vaříme šlupky do hněda a křupava (zhruba 5 minut), poté je osušíme na kuchyňské utěrce a posypeme solí a pepřem. Pokud máte radši česnekové, rozehřejte si máslo, asi 2 minuty v něm povařte česnek, aby zaromatizoval a poté toto máslo společně se solí, pepřem a petrželkou proházejte s uvařenými chipsy a podávejte teplé 🙂

b) zeleninové
- Opět budeme potřebovat samozřejmě zeleninové šlupky, potom trochu oleje a koření, tady se doporučuje sušený česnek, sůl, sušený kopr nebo třeba kari. Šlupky obalíme v koření, trochu omastíme olejem a dáme do trouby zhruba na 200°C. Pečeme zhruba 8-10 minut, ale vzhledem k tomu, že šlupky jsou velmi tenké, kontrolujeme je už po 6 minutách, aby se nám neseškvařili na uhlí, to by byla škoda!
- A tady mám pro vás ještě jeden tip, zkuste trochu experimentovat a mrkev si zkusit udělat i na sladko! Stačí přidat cukr a skořici a máte to. Kdo se odváží? 😀
c) jablečné
- Ty už si sladké uděláme všichni, smícháme je totiž s troškou rozpuštěného másla a skořicovým cukrem a strčíme do trouby.
2. ČAJ
- Taková varianta i pro ty trochu méně odvážné v experimentech. Šlupky z jablek (ale klidně i hrušek) uvaříme ve vodě společně se skořicí vcelku a je to. Pokud chcete, aby měl čaj pořádnou barvu, stačí použít slupky z červených jablek a celý čaj se vám zbarví do růžova.
3. SMOOTHIE
- Loupete jablka před tím, než je strčíte do smoothie makeru? Velká chyba! Slupky z jablek jsou totiž skvělým zdrojem vlákniny, ale jestli je chcete ještě před rozmixováním uschovávat, strčte je do mrazáku a oni vám pak nejenže nezhnědnou, ale taky nahradí led a to se v tomto teplém období doopravdy hodí!
4. PALAČINKY, VAFLE, MUFFINY
- Pokud jablečné šlupky přidáme do těsta, dají výslednému pokrmu nejen skvělou jemnou chuť jablek, ale také přidají mnoho vlákniny navíc. Stačí je tedy jen rozmixovat či nakrájet nadrobno a zamíchat do těsta (můj ozkoušený recept na palačinky zde) A to chcete! 😀
5. OCET
- Jablečný ocet nakoupíte i v obchodě, ale proč dávat peníze navíc, když můžete využít i zbytky, které byste jinak vyhodili? Pro domácí výrobu vám bude stačit naložit jablečné slupky a jadérka do vody s cukrem a tadá, ocet je na světě!
6. ŠPENÁT Z ČERVENÉ ŘEPY
- A na závěr jeden můj recept, resp. mojí mamky. Jestli máte rádi špenát například ke knedlíkům a masu, nemusíte si ho příště za draho kupovat, ale pokud budete dělat před tím např. boršč z červené řepy, můžete z její nati připravit špenát, který nikdo nepozná, že není pravý, jen možná, že bude trošku načervenalý. Nať stačí jenom nakrájet na menší kousky a udělat na cibulce a česneku a zjemnit smetanou a vajíčkem 🙂
Tak dobrou chuť a doufám, že se z vaší domácnosti vyhazuje čím dál tím méně jídla a večer si pochroupáte třeba šlupky z brambor 😉
Který recept vás nejvíce zaujal? A báli byste se některý z nich vyzkoušet?
Zdroje: