Radši to snězte #3 – Jak prodloužit životnost?

Čauky všem!

V březnu jsem vám slíbila pokračování o skladování potravin, původně jsem si totiž myslela, že to sepíšu všechno do jednoho článku, jenže ten by byl kilometr dlouhý, a tak jsme si minule prošli skladování ovoce a zeleniny a dneska se podíváme na to ostatní, kam nám různé mršky a plísně mohou vlézt, ale my jim v tom co nejvíce zabráníme 😀

1) Rozinky

Tohle je jediná trochu sporná věc, ano rozinky jsou sušené ovoce, ale přece jenom se s nimi nakládá, hlavně při skladování, trochu jinak. Aby vám vydržely co nejdéle a úplně se nescvrkly, je potřeba zabránit veškerému přístupu vzduchu k nim. Ideální je skladovat je například v dobře uzavřené sklenici 🙂 Pokud už se vám ovšem scvrknou, nemusíte je hned vyhazovat a plýtvat tím nimi, stačí je dát do horké vody na 1 až 2 hodiny a ony znovu nabobtnají 😀

PIC_0248

2) Chléb

Chléb nejen, že plesniví, ale i tvrdne, je proto na to lepší myslet už při nákupu a nakupovat ho v menším množství. Doma ho pak strčte nejlépe do chlebníku či mikrovlnky, kde sice dýchá, ale moc často na něj neproudí nový vzduch. Kolikrát totiž za den takovou mikrovlnku otevřete, že jo?

3) Mouka

Abychom neskákali z jednoho na druhé, poradíme si teď s moukou, z níž je chleba upečený. Mouka neplesniví, ale za to se do ní s oblibou dávají kdejací broučci. Tomu zabráníte nejlépe tím, že mouku zmrazíte, tím je zničíte a další se do ní také jen tak dávat nebudou, což znamená, že prodloužíte její životnost.

IMG_2494

4) Vejce

A co by to bylo za pečení bez vajec? U nich je rada celkem překvapující, u ledniček je přece již zabudované místo právě na vajíčka, ale ejhle, tady je trochu chyba, ona by se totiž neměla uchovávat ve dveřích, mění se tu rychleji teplota, a tak jim uděláte nejlépe, pokud je necháte v nějakém patře v jejich originálním balení. Ale co si budeme namlouvat, někteří z nás to v těch dveřích mají rádi i esteticky, že jo? A když se rychle zpracují…

IMG_3785

5) Máslo

Další potravina patřící do ledničky, ale už ne do dveří, je máslo, kterému uděláme taktéž nejlépe (a ono nám za odměnu zůstane co nejdéle dobré) v jeho originálním balení 😛

6) Sýr

Druhý mléčný výrobek, který tu pro vás dneska mám, představuje sýr. Tady je naopak vhodné ho z původního obalu vyndat a přebalit do jiného a záleží jen na vás, zda zvolíte bezodpadovou metodu, a tudíž ho přendáte do voskového obalu, nebo jestli se uspokojíte s omezením potravinového odpadu a jako nový obal použijete plastovou folii. Obojí nude mít stejný důsledek 😉

7) Ořechy

Z ledničky se přesuneme opět do mrazáku, kde se doporučuje skladovat ořechy, pokud je nestihnete zpracovat do 3 měsíců. Velmi účinným trikem je ale také je nelouskat a nechat je tedy v originálních skořápkách, které jsou jejich přirozeným skladištěm a ochranou 🙂

8) Houby

A nakonec tu mám sice nyní docela neaktuální, ale za pár měsíců zcela v kurzu, potravinu – houby. ty je nejlepší sbírat do košíku a pak jedoma uschovat v papírovém pytlíku. Nezadržuje vlhkost, a tak se houby nezapaří, jako v igeliťáku. Pokud by vám však nechtěně seschly (něco jiného je totiž jejich záměrné sušení), stačí jim dopřát sprchu a oni budou opět jako právě nasbírané 😀

20170724_102746.jpg

Nejlepším lékem je samozřejmě všeho nakupovat s mírou, ale doufám, že vám tyto rady pomůžou a vyhazovat toho budete muset co nejméně 😀

Kterou z těchto rad doma pravidelně praktikujete?

Krásný týden

miska

  1. díl: Obecné fakty o plýtvání potravinami
  2. díl: Nejlepší uchovávání ovoce a zeleniny

1 komentář: „Radši to snězte #3 – Jak prodloužit životnost?

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s