Čauky všem!
Taky se vám občas nepovede nějaký koláč podle receptu, ale nakonec je vlastně výborný? Přesně takhle vznikl i dnešní recept! Dřív jsem se při takovýhlech případech rozčilovala, mrzelo mě, že moje snaha přijde vniveč, ale teď už poznamenaná zkušenostmi jsem to prostě pošle receptu zkusila a když se těsto sypalo a tudíž nešlo rozválet, vymyslela jsem si vlastní řešení. Dámy a pánové, přináším vám recept z původně mřížového koláče na koláč sypaný:D
Co si připravit?
Na těsto:
- 300g hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 100g moučkového cukru
- cca 155g oleje (aby těsto drželo alespoň trochu pohromadě, tak klidně trošku přidejte)
- 1 vejce
- špetka muškátového oříšku (já sem ho nastrouhala tak od oka)
- na vymazání tuk a na vysypání hrubá mouka
Do náplně
- 500g tvarohu v kostce
- 2 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 150g cukru krupice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce prášku na vanilkový pudink
A jak na to?
- Začneme přípravou těsta: Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem, cukrem, muškátovým oříškem, olejem a vejce, neboli smícháme všechny ingredience na těsto, rukama ho zpracujeme do kuličky, aby drželo alespoň trochu pohromadě a necháme v lednici uležet asi hodinu.
- Asi čtvrt hodiny před vyndáním těsta z lednice si začneme připravovat náplň, s tou se totiž bude následně zapékat. A jak tedy na ní?
- Vejce si rozdělíme na bílek a žloutek
- Žloutky a vanilkový i krupicový cukr smícháme s tvarohem v jedné míse
- Bílky vyšleháme v druhé nádobě do sněhu, přidáme citronovou šťávu a zlehka vmícháme pudinkový prášek
- Nakonec všechno opatrně zamícháme do sebe a jdeme na tvorbu finální podoby koláče 🙂
- Těsto tedy vyndáme z lednice a oddělíme cca 1/3
- Vymažeme si formu máslem a vysypeme ji hrubou moukou, je jen na vás do jakého tvaru koláč bude, ten náš byl do srdíčka, ale klidně můžete zvolit základní kruh o průměru cca 30cm, každopádně si však nezapomeňte rozpálit troubu na 180°C
- Do formy vpěchujte na dno a po stranách 2/3 těsta, poté tento „korpus“ naplňte připravenou náplní a nakonec tu oddělenou třetinu rozdrobte (to půjde s tímto těstem úplně samo) navrch
- A hurá s koláčem do trouby cca na půl hodinky 😀
- Dobrou chuť 😛
Doufám, že si pochutnáte stejně jako my a pochlubíte se nám svým výsledkem na nějaké sociální síti či na emailu, kde všude nás můžete najít máte na postranní liště na hlavní stránce a na stránce „O nás“ 🙂 Určitě recept i sdílejte a napište mi:
Vznikl vám někdy nepovedeným vařením či pečením podle receptu nějaký skvělý nový pokrm?
Krásný víkend a zahřejte se třeba právě u pečení, ať v těch -10°C nezmrznete, třeba vás trochu zahřejí i dnešní jarněji laděné fotky 😀
Já jsem vůbec nepoznal, že byl nepovedený. Naopak, BYL SKVĚLÝ a jen se po něm zaprášilo.
To se mi líbíTo se mi líbí
To jsem moc ráda, že chutnal 🙂
M.
To se mi líbíTo se mi líbí