Krásný den (už 20. prosincový, to to ale uteklo!),
nevím s jakým předstihem pečete vánočku vy, ale my ji míváme vždycky na Štědrý den k obědu, tak aby byla pořádně čerstvá, děláme ji až 23. prosince. No a pro vás, kdo ji připravujete taky až takhle později, tu mám recept na naši osvědčenou. Loni jsem ji dělala poprvé sama a výsledek posuďte sami, já jsem byla moc a moc spokojená ♥
Připravíme si…
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 80 g moučkového cukru
- 100 g máslo
- 2 žloutky
- 5 g soli
- 186 ml mléka
- 1 KL prášku do pečiva
- (50 g rozinek – ty můžete vynechat, ale já je tam mám třeba moc ráda)
- 1 vejce
A jdeme na to!
- Začneme takovým malým kouzlem a to tak, že ze dvou pevných ingrediencí – trochy moučkového cukru a droždí – vytvoříme utřením tekutinu.
- Potom přidáme zbylé ingredience, máslo tam nalijeme rozpuštěné, ale STUDENÉ, jinak by nám vánočka nevykynula a nebojte se kynutí, já z toho mám taky vždycky bobky, ale zatím to vždycky vyšlo 😀
- Těsto pořádně a hlavně s láskou propracujeme a necháme v teple (třeba na topení) přikryté utěrkou kynout.
- Během kynutí ho 2x po vyběhnutí trochu trochu splácneme.
- Nakonec těsto rozdělíme na 2 poloviny a z jedné uděláme 3 nebo 4 válečky a z těch upleteme cop a z druhé válečků uděláme 5 a ty spleteme v cop ze tří a motanici ze dvou.
- Všechny copy na sebe položíme podle velikostí do tří pater na plech a potřeme vajíčkem.
- A takovouhle vánočku strčíme do trouby a pokud byla dělaná s láskou, nesjede vám a vy se budete moci pochlubit, že je udělaná vlastnoručně 😀
Doufám, že vám vánočka bude chutnat třeba nejen na Vánoce 🙂
A kdy ji pečete vy? A s rozinkama nebo bez? A co obědváte na Štědrý den?
Hezkou středu ♥
1 komentář: „20. DEN: Tradiční vánoční cop“