Krásný den!
Poslední kořeněné okénko našeho kalendáře je tady, to to ale uteklo, co? Vždyť za týden už bude po všem! Ale to předbíhám, ještě zbývá přece 6 okének kalendáře, tak jdeme na to dnešní …
Ráda bych vám přestavila blíže koření vanilka, které sice nemá tolik účinků na naše zdraví jako předešlá skořice či hřebíček , ale má zase velmi zajímavou cestu ze semínka do kuchyně.
Pěstuje se například na Srí Lance, Madagaskaru či Jávě, ale původem pochází z Mexika, tady ji domorodci pěstovali už před objevením Ameriky Evropany, jen nevím jestli se s ní tak patlali jako dnes 🙂
Nejprve se totiž dnes květy musí uměle opylit, poté se vyrostlý plod sklízí teprve napůl uzrálý, tzn. zelený nebo jen lehce žlutý a pak se fermentuje neboli kvasí tak dlouho, než získá svou typickou vůni a barvu, to je červeno-hnědou. No a nakonec ji ještě čeká dlouhá trasa, než dosáhne své cílové oblasti, tedy naší kuchyně (samozřejmě pokud nežijete na Jávě, pak má cestu docela krátkou 😀 )
Vzhledem k tomuto složitému procesu se často nahrazuje umělou látkou etylvanilinem, který já třeba běžně používám, ale samozřejmě není nad originál 😀
Vanilka je také velmi jemným kořením, které neuškodí ani lidem s problémy se žaludkem, žlučníkem či ledvinami a působí jako antioxidant, což pro nás znamená, že působí proti volným radikálům v našem těle a prý může sloužit i jako afrodiziakum třeba v kombinaci se zázvorem, skořicí, rebarborou a vínem.
A pozor! Její vůně údajně zamezuje přejídání, protože v nás vyvolává libé pocity sytosti 🙂
V čem máte vanilku nejraději?
Já určitě ve vánočních rohlíčcích ♥
Tak krásný už 4. adventní týden!