Krásný den!
Možná, že si pamatujete, jak jsem vám v loňském adventním kalendáři dávala recept na rajčatovou marmeládu, měla jsem na ni spoustu pozitivních reakcí, a tak vám dneska přináším další podobný článek, jen nebudeme používat rajčata, ale ovoce a pomůže nám ke zželírování Pektogel 🙂
Budeme potřebovat:
- 1 kg ovoce
- cca 1 kg pískového cukru
- Pektogel
Jak na to?
- Nejdřív si vybrané ovoce buďto odšťavíme (doporučuju například u ostružin, malin či rybízu, abyste neměli plné zuby peciček) nebo nakrájíme na malé kousky (a samozřejmě vypeckujeme, pokud je to třeba), je potřeba aby uvedené množství ovoce bylo až v tomto stavu, ne v původním i se šlupkami, peckami, atd. 🙂
- Šťávu nebo kousky vložíme do velkého hrnce, přivedeme k varu a povaříme asi 4 minuty
- Cukr nasypeme k ovoci, jeho množství záleží hlavně na sladkosti příchuti v originálním stavu, např. sladké jahody není potřeba sladit tolik jako kyselé ostružiny 😀
- Směs zamícháme a povaříme asi 3 minuty (počítá se od varu, ne od postavení na plotýnku 🙂 )
- Nakonec přisypeme ještě dvě lžíce cukru, ve kterých je rozmíchán Pektogel a opět alespoň 3 minuty udržíme ve varu (Pokud vám kdykoliv během vaření vnikne nějaká pěna, odeberte si ji vedle do mističky a pak to můžete sníst, je to skvělé 🙂 Ale jinak nikdy nestrkejte olízanou vařečku do připravované marmelády, rychle by se vám potom kazila a to přece nechceme 😀 )
- Zavařeninu nalijeme do sklenic, doporučuju s širším hrdlem a ne úplně ledové, aby změnou teploty nepopraskaly, a zavíčkujeme
- Na víčko doporučuju vždycky napsat druh džemu a datum výroby 🙂
Tyhle marmelády jsou určitě originálním od srdce dělaným dárkem, který potěší snad úplně každého 🙂 Stačí si dát jen trochu záležet na způsobu zabalení a pokud připojíte ještě nějaký milý vzkazík, jako třeba Marmeláda z nejsladších ostružin s příchutí mé lásky, nemusíte utrácet velké peníze a vykouzlíte úsměv na tváři nejednomu člověku ♥
Jakou marmeládu máte nejradši? A děláte si domácí? A schválně, kdo vymyslíte nejoriginálnější vzkaz k marmeládě 😀
Dobrou chuť ♥
P.S: Postup naleznete i na obalu Pektogelu, ale sem jsem se snažila zapojit i nějaké osobní zkušenosti a tipy pro snadnější výrobu 😀
Já mám nejradši jahodovou a meruňkovou. A samozřejmě není nad domácí 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Já miluju všechny marmelády, jen angreštová není můj favorit. Jinak moje maminka dělá všemožné míchanice, podle toho, co jí zrovna na zahradě dozraje. A všechny jsou super! Nikdy jsem marmelády sama nedělala, až poslední dva roky a začíná mě to bavit. Tak uvidíme, jak to bude pokračovat.
To se mi líbíTo se mi líbí
Držím palce 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí