Čauky všem!
Včera byl svatý Martin a já jsem se rozhodla poprvé vyzkoušet Svatomartinské rohlíčky, no a co si budeme povídat, úplně podle mých představ to nedopadlo, ale co, začátky jsou těžké (doufám, že je to těmi začátky 🙂 ). A protože jsem je dělala makové, úplně se mi vybavil recept na makové svatební koláčky, tak proč se o ně s vámi nepodělit.
Upřímně řečeno, když jsem se rozhodla koláčky upéct, dost jsem se toho bála, ostatně jako vždycky, když to má kynout, ale nakonec jsem pro sebe nejoptimálnější recept našla v kuchařce doma, tak tady je …
Na těsto si připravíme:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 KL hladké mouky
- 3/4 až 1 hrnek mléka
- 4 PL pískového cukru
- 4 PL tuku
- 1/2 kostky droždí
- 2 žloutky
- špetka citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 PL polohrubé mouky na posypání na těsta
A jdeme na to …
- Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru, zamícháme a zaprášíme hladkou moukou. Zhruba na 10 minut necháme vzejít kvásek
- Mezitím si osolenou polohrubou mouku smícháme se zbylým cukrem (i vanilkovým) a citronovou kůrou
- Do této směsi vlijeme žloutky rozmíchané ve zbylém mléce, vlahý rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek
- Vypracujeme vláčné těsto a případně přidáme ještě trochu vlažného mléka (Těsto je ideální, když se nepřichytává na stěny)
- Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při cca 40°C vykynout zhruba hodinu
- Před koncem kynutí si připravíme náplň:
Na náplň budeme potřebovat:
- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek mléka
- 5 PL moučkového cukru
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 1 PL medu
- trochu citronové kůry
A vytvoříme ji takto…
- Mák nasypeme do malého hrnce a zalijeme mlékem
- Tuto směs vaříme asi 15 minut
- Do uvařené husté hmoty přidáme cukr, vanilkový cukr, med a citronovou kůru a promícháme
A začínáme tvořit finální koláčky…
- Z vykynutého těsta nakrájeného na kousky vytvoříme na pomoučněném vále kuličky
- Ty pokládáme na tukem vymazaný plech s dostatečnými mezerami a necháme ještě pár minut kynout
- Do každého bochánku vytlačíme dírku a tu naplníme náplní
- Pro větší lesk můžeme koláčky ještě potřít vejcem
- Volitelně posypeme drobenkou a dáme péct cca na 20 minut na 180°C
Tak taky seberte odvahu a dobrou chuť!
Které koláčky máte vy nejradši?
Já asi ořechové 🙂
Já mám nejradši tvarohové, ale makové jsou na druhém místě.
To se mi líbíTo se mi líbí