Kulatá klasika nejen od novomanželů

Čauky všem!

Včera byl svatý Martin a já jsem se rozhodla poprvé vyzkoušet Svatomartinské rohlíčky, no a co si budeme povídat, úplně podle mých představ to nedopadlo, ale co, začátky jsou těžké (doufám, že je to těmi začátky 🙂 ). A protože jsem je dělala makové, úplně se mi vybavil recept na makové svatební koláčky, tak proč se o ně s vámi nepodělit.

IMG_1524

Upřímně řečeno, když jsem se rozhodla koláčky upéct, dost jsem se toho bála, ostatně jako vždycky, když to má kynout, ale nakonec jsem pro sebe nejoptimálnější recept našla v kuchařce doma, tak tady je …

Na těsto si připravíme:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 KL hladké mouky
  • 3/4 až 1 hrnek mléka
  • 4 PL pískového cukru
  • 4 PL tuku
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 žloutky
  • špetka citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 PL polohrubé mouky na posypání na těsta

 

A jdeme na to …

  1. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru, zamícháme a zaprášíme hladkou moukou. Zhruba na 10 minut necháme vzejít kvásek
  2. Mezitím si osolenou polohrubou mouku smícháme se zbylým cukrem (i vanilkovým) a citronovou kůrou
  3. Do této směsi vlijeme žloutky rozmíchané ve zbylém mléce, vlahý rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek
  4. Vypracujeme vláčné těsto a případně přidáme ještě trochu vlažného mléka (Těsto je ideální, když se nepřichytává na stěny)
  5. Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při cca 40°C vykynout zhruba hodinu
  6. Před koncem kynutí si připravíme náplň:

 

Na náplň budeme potřebovat:

  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek mléka
  • 5 PL moučkového cukru
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • 1 PL medu
  • trochu citronové kůry

 

A vytvoříme ji takto…

  1. Mák nasypeme do malého hrnce a zalijeme mlékem
  2. Tuto směs vaříme asi 15 minut
  3. Do uvařené husté hmoty přidáme cukr, vanilkový cukr, med a citronovou kůru a promícháme

IMG_1529

 

A začínáme tvořit finální koláčky…

  1. Z vykynutého těsta nakrájeného na kousky vytvoříme na pomoučněném vále kuličky
  2. Ty pokládáme na tukem vymazaný plech s dostatečnými mezerami a necháme ještě pár minut kynout
  3. Do každého bochánku vytlačíme dírku a tu naplníme náplní
  4. Pro větší lesk můžeme koláčky ještě potřít vejcem
  5. Volitelně posypeme drobenkou a dáme péct cca na 20 minut na 180°C

 

IMG_1525IMG_1526

 

Tak taky seberte odvahu a dobrou chuť!

Které koláčky máte vy nejradši?

Já asi ořechové 🙂

miska


2 komentáře: „Kulatá klasika nejen od novomanželů

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s