Jablečný podzim: Zapečené za mřížemi

K podzimu neodmyslitelně patří jablka nebo teda alespoň pro mě. A proto jsem se pro vás rozhodla sepsat recept na výborný mřížový koláč, jehož příprava, resp pečení, je trochu časově náročnější, ale za ten výsledek to určitě stojí 😉 A protože na recept už čekáte dost dlouho, vrhneme se rovnou na přípravu…

Na začátek si přichystáme:

  • 150g másla (nejlépe pokojové teploty 🙂 )
  • 180g hladké mouky
  • 150g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 250g jablek, skořici, moučkový cukr

1

Nejprve si máslo nakrájíme, zasypeme moukou, cukrem, skořicí a ještě přidáme žloutky. Pak z toho zpracujeme hladké těsto a za mě doporučuju těsto zpracovat rukama, protože tak se nejlépe všechny suroviny spojí a i když se nejprve dost sype, po chvíli je připravené k zabalení do potravinářské fólie. Takto připravené těsto dáme na 30 minut do ledničky.

23

Mezitím, co máme těsto v ledničce,si nastrouháme jablka nahrubo a dochutíme je opět skořicí a dosladíme moučkový cukrem 🙂

4

Po 30 minutách těsto vyndáme a pokusíme se na pomoučněném vále rozválet. Pozor! Těsto se dost lepí, takže ho stačí pouze trochu ztenčit a pak na plech (či do pekáčku jako já) domačkat 😀 Na tento základ však použijeme jen 2/3 těsta.

5

Po těstě rozprostřeme naši připravenou jablkovou směs.

6

A ze zbylé třetiny těsta vytvoříme tenký cca 1-2 centimetry široké proužky, kterými poklademe jablkovou vrstvu tak, aby se nám nahoře vytvořila jakási mřížka.

87

Nyní dáme asi na hodinu do trouby, než nám těsto pěkně zhnědne, a pečeme na 180°C 😀

9

Po upečení a vychladnutí koláč pocukrujeme a můžeme náš mřížový koláč s chutí podávat. A věřte mi, že je opravdu výborný, u nás byl hnedka pryč 😉

1110

Doufám, že bude chutnat i vám, ale jaký je vlastně váš nejoblíbenější jablečný dezert? 

Těším se na vaše recepty a na vás zase příště

Miška


Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s