K podzimu neodmyslitelně patří jablka nebo teda alespoň pro mě. A proto jsem se pro vás rozhodla sepsat recept na výborný mřížový koláč, jehož příprava, resp pečení, je trochu časově náročnější, ale za ten výsledek to určitě stojí 😉 A protože na recept už čekáte dost dlouho, vrhneme se rovnou na přípravu…
Na začátek si přichystáme:
- 150g másla (nejlépe pokojové teploty 🙂 )
- 180g hladké mouky
- 150g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 1 lžička mleté skořice
- 250g jablek, skořici, moučkový cukr
Nejprve si máslo nakrájíme, zasypeme moukou, cukrem, skořicí a ještě přidáme žloutky. Pak z toho zpracujeme hladké těsto a za mě doporučuju těsto zpracovat rukama, protože tak se nejlépe všechny suroviny spojí a i když se nejprve dost sype, po chvíli je připravené k zabalení do potravinářské fólie. Takto připravené těsto dáme na 30 minut do ledničky.
Mezitím, co máme těsto v ledničce,si nastrouháme jablka nahrubo a dochutíme je opět skořicí a dosladíme moučkový cukrem 🙂
Po 30 minutách těsto vyndáme a pokusíme se na pomoučněném vále rozválet. Pozor! Těsto se dost lepí, takže ho stačí pouze trochu ztenčit a pak na plech (či do pekáčku jako já) domačkat 😀 Na tento základ však použijeme jen 2/3 těsta.
Po těstě rozprostřeme naši připravenou jablkovou směs.
A ze zbylé třetiny těsta vytvoříme tenký cca 1-2 centimetry široké proužky, kterými poklademe jablkovou vrstvu tak, aby se nám nahoře vytvořila jakási mřížka.
Nyní dáme asi na hodinu do trouby, než nám těsto pěkně zhnědne, a pečeme na 180°C 😀
Po upečení a vychladnutí koláč pocukrujeme a můžeme náš mřížový koláč s chutí podávat. A věřte mi, že je opravdu výborný, u nás byl hnedka pryč 😉
Doufám, že bude chutnat i vám, ale jaký je vlastně váš nejoblíbenější jablečný dezert?
Těším se na vaše recepty a na vás zase příště
Miška