Krásný den!
Dnes se budeme opět věnovat pečení a to rovnou 2 druhů cukroví! Budou to anýzky a mrkváče, 2 druhy trochu netradičního cukroví, co děláme doma 🙂
Začneme anýzkami a budeme potřebovat:
- 1 2/3 hrnku hladké mouky + na vyválení těsta
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 1 lžička tlučeného anýzu
- 1/2 kostky másla + tuk na vymazání plechu
- 1 vejce + 1 na potření
- nahrubo nasekané ořechy na posypání cukroví
A jak anýzky vytvoříme?
- Z mouky, cukru a anýzu uděláme sypkou směs, kterou vysypeme na vál a obložíme na plátky nařezaným máslem, stejně jako včera u perníčků 😉
- Doprostřed hromádky dáme vajíčko s rozdělaným žloutkem a vše důkladně propracujeme (opět doporučuji nejprve s vejcem smíchat postupně zprostředka trochu mouky a až přestane být tekuté pustit se do toho opět rukama) POZOR! Těsto zpracovat znovu trvá docela dlouho, takže nezoufejte, pokud se bude dlouho sypat 😀
- Když je těsto hotové, necháme ho alespoň 1 hodinu odležet v ledničce (já jsem nechala celý den i přes noc 🙂 )
Těsto už jen vytáhneme z ledničkynakrájíme na plátky, které postupně rozválíme na pláty tlusté asi 4mm
vykrájíme tvary, já dělám hvězdičky, dáme je na tukem vymazaný plech, potřeme vejcem a posypeme ořechy (já jsem letos použila mandle, ale loni jsem měla normální vlašské ořechy) 🙂 a dáme péct do středně vyhřáté trouby dorůžova
Anýzky máme hotové a jdeme na mrkváče!
Budeme potřebovat:
- 350g polohrubé mouky
- 150g najemno nastrouhané mrkve
- 250g ztuženého tuku
- prášek do pečiva
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
A jak na těsto?
Je to úplně jednoduché, všechny ingredience zpracujeme dohromady a těsto je na světě.
Dále už jen těsto rozválíme, vykrájíme, já dělám andílky, sněhuláčky a hvězdičky, a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
Po upečení ještě obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru, protože těsto není vůbec sladké. Jo a mimochodem, tohle je moje nejoblíbenější část celého pečení mrkváčů, ale maminka to třeba nesnáší 🙂
Tak a to je pro dnešní pečení všechno, běže se něčím odsladit a přijďte zase zítra.
A do komentářů mi napište, jaké druhy nějakého neobvyklého cukroví děláte vy?
Čau
Miška
UPOZORNĚNÍ: 1 kostka másla = 250g, 1 hrnek = čvrtlitráček, 1 lžička = čajová lžička
P.S. Pokud se vám recepty líbily, nezapomeňte je olikovat, okomentovat a sdílet 🙂